Home \ Polity MCQ \ [MCQ] Citizenship – Indian Polity PDF

[MCQ] Citizenship – Indian Polity PDF

Important Multiple Choice Questions with Answers from Citizenship of Indian Constitution.

MCQs on Citizenship of Indian Constitution:

MCQ on Citizenship: To attempt the MCQs from the topic Citizenship of COI, I strongly advise reading the general knowledge notes on Citizenship, which is provided through the link given below.

Citizenship – Indian Constitution [GK Notes PDF]

1. When did the Government of India pass the Dual Citizenship Act for Indians living abroad?

[UPSC prelims 1997]

(a) 2000
(b) 2001
(c) 2003
(d) 2007

Answer –
(c)

2. What is the minimum number of years of residence in India to apply for Indian citizenship?

(a) 3 years
(b) 5 years
(c) 7 years
(d) 10 years

Answer –
(b)

3. As a result of inclusion in India, the residents of which region get Indian citizenship?

[West Bengal Police 2016]

(a) West Bengal
(b) Andhra Pradesh
(c) Maharashtra
(d) Chandannagar

Answer –
(d)

4. Which of the following reasons is correct for termination of Indian citizenship?

(a) Government jobs
(b) Gaining citizenship in a dishonest way
(c) Joining the military
(d) Marrying a foreigner

Answer –
(b)

5. There is a thorough discussion on the acceptance and rejection of citizenship of India in –

(a) Indian Independence Act of 1947
(b) Government of India Act, 1935
(c) Indian Citizenship Act, 1955
(d) In the Eighth Schedule of the Constitution of India

Answer –
(c)

6. In which year was the Indian Citizenship Act passed?

[PSC 1999, WBCS prelims 2006, UPPSC 2009]

(a) 1950
(b) 1955
(c) 1967
(d) 1972

Answer –
(b)

7. Which of the following conditions is not correct for obtaining citizenship in India?

(a) By birth
(b) By purchasing property
(c) Through documentation
(d) All of the above

Answer –
(b)

8. Who is the appropriate authority to determine the subject of acquisition of Indian citizenship?

[WBP 2014]

(a) Election Commission
(b) The President
(c) Parliament of India
(d) None of the above

Answer –
(c)

9. In how many states has the Government of India informed in the initial phase that expatriate Indians will be granted dual citizenship?

[SSC CGL 2007]

(a) 4
(b) 8
(c) 12
(d) 16

Answer –
(d)

10. India’s one-citizenship policy contradicts which of the following?

[PSC 2001]

(a) United of States system
(b) Parliamentary democracy
(c) Fundamental rights
(d) None of the above

Answer –
(a)

11. In which year was the Citizenship Act of India first amended?

[WBCS prelims 2005]

(a) 1950
(b) 1985
(c) 1967
(d) 1972

Answer –
(b)

12. The Constitution of India is –

[WBP 2014]

(a) does not speak of citizenship
(b) speaks of single citizenship
(c) Speaks of multi-citizenship
(d) does not refer to citizenship

Answer –
(a)

13. The new Citizenship Act of 2003 was framed on the recommendation of which committee?

[UPSC Prelims 2000]

(a) V. R. Chopra Committee.
(b) b. R. Sen Committee
(c) L. S. Singhvi Committee
(d) D.A.K. Ratan Committee

Answer –
(c)

14. In which part of the Indian Constitution, there is a discussion on citizenship?

[PSC 2003]

(a) In Part 1
(b) In Part 2
(c) In part 3
(d) In Part 4

Answer –
(b)
Name MCQ on Citizenship PDF
SubjectIndian Polity / Constitution
File TypePDF Docx
File SizePDF 697 KB, Docx 26 KB
PriceFree (Rs. 29 soon)
ExamsUPSC, SSC CGL, Police, Army, Clerical Jobs
Download LinkGiven Below

Photo of author

About Author: GK Answer

Hi, I am SAM, State Added (WB) Lecturer in Physics at a College by profession, Part-time blogger by passion, and founder of gkanswer.in. Love to design website, started blogging in 2013 and still learning.