[MCQ] History of Constituent Assembly and Constitution Writing

Farming of the constitution of India and constituent assembly multiple choice questions with answer (Objective general knowledge GK) are provided in this page. These MCQs are very important for IAS, UPSC, Public Service and other competitive government job examinations.

1. How many members of the Constituent Assembly were nominated by the native people?

(a) 13
(b) 83
(c) 93
(d) 97

Answer –
(c)

2. When was the election for the formation of the Constituent Assembly held?

(a) March 1946
(b) April 1946
(c) November 1946
(d) December 1946

Answer –
(a)

3. Who was the first to demand the formation of a Constituent Assembly to draft the Indian Constitution?

(a) Mahatma Gandhi
(b) Motilal Nehru
(C) M. N. Roy
(d) Maulana Abul Kalam

Answer –
(c)

4. How long did the Constituent Assembly of India take to draft the Indian Constitution?

(a) about 2 years
(b) about 3 years
(C) about 4 years
(d) about 5 years

Answer –
(b)

5. How many of the early members of the Constituent Assembly were reserved for Muslims?

(a) 78
(b) 88
(c) 56
(d) 98

Answer –
(a)

6. In which city was the first session of the Constituent Assembly held?

(a) Bombay
(b) Calcutta
(c) Lahore
(d) New Delhi

Answer –
(d)

7. Who was the head of the Cabinet Mission from Britain?

(a) Lord Patrick Lawrence
(b) Lord Chelmsford
(c) Sir Stafford Cripps
(d) Sir John Simon

Answer –
(a)

8. Which of the following persons was not a member of the Constituent Assembly?

(a) Mahatma Gandhi
(b) Vallabh Bhai Patel
(c) K. M. Munshi
(d) J. B. Kripalini

Answer –
(a)

9. Which of the following information about Constituent Assemblies is incorrect?

(a) Sachchidananda Sinha was the first executive chairman of the Constituent Assembly.
(b) All decisions of the Constituent Assembly were taken unanimously.
(C) Constituent Assembly was formed on the basis of universal suffrage.
(d) A total of 13 committees were constituted in the Constituent Assembly to draft the Constitution of India.

Answer –
(c)

10. How many members of the Constituent Assembly were there after the members of the Muslim League withdrew their membership?

(a) 299
(b) 329
(c) 331
(d) 359

Answer –
(a)

11. How many members were there in the Drafting Committee, including the Chairman?

(a) Seven
(b) Five
(c) Nine
(d) Three

Answer –
(a)

12. Which organization was the first to demand the formation of a Constituent Assembly for the purpose of drafting the Constitution of India?

(a) Indian National Congress
(b) Hindu Mahasabha
(C) Swaraj Party
(d) Communist Party of India

Answer –
(c)

13. In what manner was the decision taken in the Constituent Assembly?

(a) By a simple majority
(b) By a two-thirds majority
(c) unanimously
(d) Through all the above methods

Answer –
(c)

14. Which of the following political parties did not participate in the formation of the Constituent Assembly?

(a). Muslim League
(b) Indian National Congress
(c) Communist Party of India
(d). Bharatiya Janata Party

Answer –
(c)

15. Who was the constitutional adviser to the Constituent Assembly?

(a) BR Ambedkar
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) B. N. Rao
(d) None of the above.

Answer –
(c)

16. Who raises the objective resolution in the Constituent Assembly?

(a) Dr. S. Radhakrishnan
(b) Dr. Rajendra Prasad
(C) Motilala Nehru
(d). Jawaharlal Nehru

Answer –
(d)

17. Constitution of India is –

(a) The largest constitution in the world.
(b) The largest unwritten constitution in the world.
(c) The largest written constitution in the world.
(d) The second-largest written constitution in the world.

Answer –
(c)

18. The Constituent Assembly was formed as a result of which of the following?

(3) Cabinet Mission Plan, 1946
(b) Indian Independence Act, 1947
(c) Government of India Act, 1935
(d). None of the above is correct.

Answer –
(a)

19. Who was the oldest member of the constitution assembly?

(a) Mahatma Gandhi
(b) B. N Rao
(c) Sachchidananda Sinha
(d) Dr. Rajendra Prasad

Answer –
(c)

20. In which year was the draft constitution of India published?

(a). 1946
(b) 1947
(c) 1948
(d). 1950

Answer –
(c)

21. Jawaharlal Nehru raised the objective resolution in the Constituent Assembly on –

(a) January 22, 1947
(b) August 15, 1947
(c) January 26, 1949
(d) November 26, 1949

Answer –
(a)

22. Which of the following has been in force since the Constitution of India was adopted on 26th November 1949?

(a) Citizenship regulations
(b) Election
(c) Executive Parliament
(d) All of the above

Answer –
(d)

23. At the first meeting of the Constituent Assembly, Dr. Sachchidananda Sinha was announced as the Acting President of the Constituent Assembly, because he was

(a) Supported by Mahatma Gandhi
(b) Extended by Congress
(c) Supported by Congress and Muslim League
(d) The oldest member of the Constituent Assembly

Answer –
(d)

24. The Constitution of India was adopted through which of the following?

(a) Constituent Assembly
(b) Parliament
(c) The President
(d) Lok Sabha

Answer –
(a)

25. In which year the demand for the formation of a Constituent Assembly was raised first?

(a) 1935
(b) 1938
(c) 1943
(d) 1944

Answer –
(a)

26. Who was the first executive president of the Constituent Assembly?

(a) Dr. Sachchidananda Sinha
(b) Rajendra Prasad
(c) b. R. Ambedkar
(d) Jawaharlal Nehru

Answer –
(a)

27. Who was elected as the Permanent President of the Constituent Assembly on 11th December 1946?

(a) Jawaharlal Nehru
(b) BR Ambedkar
(c) b. N. Rau
(d) Rajendra Prasad

Answer –
(d)

28. How many committees did the Constituent Assembly form to draft the Constitution of India?

(a) 13
(b) 9
(c) 1
(d) 4

Answer –
(a)

This is MCQs set 2 from the making of Indian constitution and Constituent Assembly. You can check out MCQs set 1 from the given link. These objective types of questions are very helpful for an aspirant.

NameFarming Of Indian constitution MCQ PDF
File FormatPDF
File Size440 KB
PriceFree (Rs. 49 soon)
Reading time15 minutes
Photo of author

About Author: SAM

Hi, I am SAM, State Added (WB) Lecturer in Physics at a College by profession, Part-time blogger by passion, and founder of gkanswer.in. Love to design websites, started blogging in 2013 and still learning.

2 thoughts on “[MCQ] History of Constituent Assembly and Constitution Writing”

Leave a Comment