[MCQ] Making of Indian Constitution & Constituent Assembly

A set of Multiple Choice Questions with answer (Objective GK) from Making of Indian Constitution & Constituent Assembly are provided here. These questions are very important and already came in various exam in the past. So these are common and expected MCQs for competitive government job examinations.

MCQs on Making of Indian Constitution & Constituent Assembly

To answer the following questions, I would recommend reading the important points of Making of Indian Constitution Notes.

Making of Indian Constitution – Historical Background & Context

1. The exact date of enactment of the Constitution of India is

[WBCS (Prelim) 2010]

(a) August 15, 1947
(b) July 24, 1948
(c) January 20, 1951
(d) January 26, 1950

Answer –
(d)

2. Who presided over the first meeting of the Constituent Assembly in 1946?

[P.S.C. Miscellaneous (prelim) 2003]

(a) Jawaharlal Nehru
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Dr. BR Ambedkar
(d) Dr. Sachchidananda Sinha

Answer –
(d)

3. Who is considered to be the architect of the Indian Constitution?

[PSC Clerkship 1995]

(a) Jawaharlal Nehru
(b) BR Ambedkar
(c) Rajendra Prasad
(d) BN Rao

Answer –
(b)

4. What was the initial number of members of the Constituent Assembly constituted to draft the Constitution of India?

[IAS (Prelim), 07]

(4) 300
(b) 305
(0) 308
(d) 389

Answer –
(d)

5. The members of the Constituent Assembly are

[UPSC (Prelim), 1999, 2007]

(a) Directly elected by the people of India.
(b) Elected by the members of the Provincial Legislative Assembly.
(c) Nominated by the Government.
(d) Representatives from only feudal states.

Answer –
(b)

6. The Constitution of India is adopted on –

[IAS (Prelim), 2006]

(a) January 26, 1950
(b) January 26, 1949
(c) November 26, 1949
(d) December 3, 1549

Answer –
(c)

7. In which year did India become a republic?

[P.C.S. 1999]

(a) 1949
(b) 1950
(c) 1951
(d) 1952

Answer –
(b)

8. When was the first meeting of the Constituent Assembly held?

[P.S.C. Miscellaneous (prelim) 99, 97]

(a) December 9, 1947
(b) December 9, 1948
(c) December 9, 946
(d). December 9, 1949

Answer –
(c)

9. The constitution of Indian is drafted by –

[P.S.C. Miscellaneous (prelim) 98]

(a) British Parliament
(b) Constituent Assembly of India
(c) Members of the provincial legislatures of the states
(d) People of India

Answer –
(b)

10. At which of the following periods does the Constituent Assembly, constituted to draft the Constitution of India, finalize the Constitution of India through debate?

[WBCS (Prelim), 99]

(a) November 1946 – November 1949
(b) November 1947 – November 1945
(c) December 1946 – November 1949
(d) December 1547 – November 1949

Answer –
(c)

11. Who was the head of the Drafting Committee constituted by the Constituent Assembly of the Constitution of India?

[WBCS. (Prelim) 99, PSC, Clerkship (Prelim) 2000]

(a). Jawaharlal Nehru
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Dr. BR Ambedkar
(d) None of the above

Answer –
(c)

12. Who was the President of the Constituent Assembly?

[P.S.C. Miscellaneous (prelim) 2001, 1999, W.b.C.S. (Prelim) 1999]

(a) Jawaharlal Nehru
(b) Vallabhbhai Patel
(c) Maulana Abul Kalam Azad
(d) Rajendra Prasad

Answer –
(d)

13. The Constituent Assembly was formed under which of the following?

[PSC Miscellaneous (prelim) 98, 2005]

(9) Mountbatten Plan
(0) Cabinet Mission Plan
(0) Indian Independence Act, 1947
(d) Wavell plan

Answer –
(b)

14. On what date was the Constitution of India promulgated?

[WBCS 1998]

(4) January 26, 1552
(0) January 26, 1953
(0) January 26, 1951
(d) January 26, 1550

Answer –
(d)

15. The Constitution of India comes into force on which of the following days?

(4) December 9, 1946
(1) 26 January 1949
(0) 26 January 1950
(5) November 26, 1951

Answer –
(c)

Multiple Choice Questions with answers from Indian polity given here are very important for UPSC, IAS, Public service commission and more. A PDF copy is also available here to download.


Photo of author

About Author: SAM

Hi, I am SAM, State Added (WB) Lecturer in Physics at a College by profession, Part-time blogger by passion, and founder of gkanswer.in. Love to design websites, started blogging in 2013 and still learning.

2 thoughts on “[MCQ] Making of Indian Constitution & Constituent Assembly”

Leave a Comment