[MCQ] Sources of Indian Constitution PDF

Sources of Indian Constitution: Multiple choice questions with answer (objective General knowledge) form Indian polity, important for IAS, UPSC, WBCS and Public service commission and other competitive government job exams.

Suggested Reading before trying MCQs from the sources of the Indian constitution.

# Borrowed Features of Indian Constitution

01. The concept of single citizenship enshrined in the Indian Constitution is derived from the Constitution of which country?

(a) U.S. K.
(b) U.S. S. A.
(c) South Africa
(d) Ireland

Answer –
(a)

02. The concept of emergency as enshrined in the Constitution of India has been adopted from the Constitution of which country?
(a) Germany
(b) Sweden
(c) South Africa
(d) Great Britain

Answer –
(a)

03. Which of the following countries plays an important role in the constitution for the customary law? [WBCS. (Prelim) 12]

(a) The Constitution of the United States
(b) The French Constitution
(c) Constitution of India
(d) British Constitution

Answer –
(d)

04. Following which country the Article 368 of the Indian Constitution is designed?

(a) U.S. K.
(b) U.S. S. A.
(c) South Africa
(d) Ireland

Answer –
(c)

05. The concept of Lokpal in the Indian Constitution is derived from the Constitution of which country?

(a) Switzerland
(b) Canada
(c) Sweden
(d) Germany

Answer –
(b)

06. Following which country, the concept of the Preamble, has been adopted in the Constitution of India?

(a) Canada
(b) UK
(c) Sweden
(d) United States

Answer –
(d)

07. Recently, the concept of public interest litigation in India has gained popularity in the Indian judiciary. From which country did this idea come to India?

(a) UK
(b) In the USA
(C) Canada
(d) Ireland

Answer –
(a)

08. From which country’s constitution, the concept of the Judicial Review is derived?

(a) France
(b) In the USA
(c) UK
(d) Canada

Answer –
(b)

09. The administrative structure of the federal system with a strong center – taken from the constitution of which country?

(a) Canada
(b) UK
(c) USSR
(d) In the USA

Answer –
(a)

10. From which country the concept of fundamental rights has been adopted in the constitution of India?

(a) UK
(b) In the USA
(C) Soviet Russia
(d) Canada

Answer –
(b)

11. The concept of fundamental duties enshrined in the Constitution of India has been adopted from the Constitution of which country?

(a) Soviet Russia
(b) Irish Republic
(c) Germany
(d) Sweden

Answer –
(a)

12. Which country’s Constitution was used to amend the framework for developing the Indian Constitution?

(a) South Africa
(b) Canada
(c) Switzerland
(d) Great Britain

Answer –
(a)

13. Which of the following countries does not have a written constitution?

(a) United States
(b) India
(C) England
(d) Germany

Answer –
(c)

14. The concept of Public Accounts Committee as enshrined in the Constitution of India has been adopted from the Constitution of which country?

(a) Great Britain
(b) United States of America
(c) Canada
(d) Sweden

Answer –
(a)

15. Which of the following information is incorrect regarding the constitutions of India and England?

(a) The concept of the Public Accounts Committee is enshrined in the Constitution of India.
(b) The post of Prime Minister is not constitutional in England, but a constitutional one in India.
(C) India is a republic, but England is not a republic
(d) The Constitution of England is the second-largest written constitution globally, and the Constitution of India is the largest written constitution in the world.

Answer –
(d)

16. In which of the following countries, fundamental rights are not enshrined in the Constitution?

(a) U.K
(b) U.S.A.
(C) South Africa
(d) Ireland

Answer –
(a)

17. The Indian Constitution has adopted a parliamentary system in imitation of – [WBCS. (Prelim) 08, PSC. Miscellaneous (Prelim) 99]

(a) France
(b) Britain
(c) Canada
(d) Sweden

Answer –
(b)

18. Where did the concept of the directive principle of the Indian Constitution come from? [WBCS. (Prelim) 2002, P.Sc. Food Inspector ‘06]

(a) The Constitution of Ireland
(b) Government of India Act, 1935
(c) The Constitution of Soviet Russia
(d) The Constitution of Switzerland

Answer –
(a)

19. The Constitution of India is modeled from which of the following laws? [WBCS. (Prelim) 07, PSC Miscellaneous (prelim) 05]

(a) Government of India Act, 1848
(b) Government of India Act, 1919
(c) Indian Council Act, 1909
(d) Government of India Act, 1935

Answer –
(d)

MCQs on Sources of Indian constitution PDF

Other MCQs from Indian Polity
[MCQ] History of Constituent Assembly and Constitution Writing
[MCQ] Making of Indian Constitution & Constituent Assembly
[MCQs] State Council of Ministers
[MCQ] Chief Ministers – Indian Polity
Photo of author

About Author: SAM

Hi, I am SAM, State Added (WB) Lecturer in Physics at a College by profession, Part-time blogger by passion, and founder of gkanswer.in. Love to design websites, started blogging in 2013 and still learning.

13 thoughts on “[MCQ] Sources of Indian Constitution PDF”

  1. After checking out a handful of the articles on your web site, I seriously like your technique of blogging. I added it to my bookmark website list and will be checking back in the near future.

    Reply
  2. What’s up Dear, are you actually visiting this website regularly, if so afterward you will definitely take good experience.

    Reply
  3. Currently it appears like WordPress is the top blogging platform
    out there right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

    Reply
  4. Wow! After all, I got a blog from where I will be capable of in fact taking valuable data
    regarding my study and knowledge.

    Reply
  5. Hi everyone, it’s my first pay a visit at this website, and post is genuinely fruitful in favor of
    me, keep up posting such content.

    Reply
  6. I’m not sure where you’re getting your information, but great topic.
    I needs to spend some time learning more or understanding more.
    Thanks for magnificent information I was looking for this information for my mission.

    Reply
  7. Greetings! Very useful advice in this particular
    article! It is the little changes that will make the greatest changes.
    Many thanks for sharing!

    Reply
  8. I was curious if you ever considered changing the layout of your site?
    It’s very well written; I love what you’ve got to say.
    But maybe you could do a little more in the way of content so people could connect with it
    better. You’ve got an awful lot of text for only having
    1 or 2 images. Maybe you could space it out better?

    Reply
  9. Usually, I don’t read articles on blogs, but I would like to say that this write-up very
    compelled me to take a look at and do so! Your writing taste has been amazed me. Thanks, quite a nice post.

    Reply
  10. Hello it’s me, I am also visiting this website on a regular basis, this website is genuinely good and
    the people are genuinely sharing good thoughts.

    Reply

Leave a Comment