[MCQs] Preamble of Indian Constitution – PDF

Multiple Choice questions with answer (objective type general knowledge GK) from the topic “Preamble of Indian Constitution”.

MCQ on Preamble of Indian Constitution PDF: Before trying the MCQs from the Preamble of the Indian constitution, I would suggest you read the following general knowledge.

The preamble of the Indian Constitution

01. Which is the true implication of the idea of Secularism?

[UPSC 2001]

(a) State where all religions are equally supported.
(b) The state is not guided by any religious thought in policy formulation and governance.
(c) Where the state nurtures the religion followed by the majority community.
(d) None of the above.

Answer –
(b)

02. Reading the preamble of the Constitution of India, one can get a clear idea about which of the following?

[PSC Clerkship (Prelim) 96]

(a) The nature of the Indian political system
(b) India’s ideals and goals as a state
(c) the year was the Constitution of India adopted
(d) India’s foreign policy

Answer –
(b)

03. India is a republican state because –

[PSC. Miscellaneous (Prelim) / 89, 81]

(a) Ministers hold office in favor of the President.
(b) Ministers are accountable to Parliament.
(C) The post of President of India is an elected post.
(d) The Indian people are politically sovereign.

Answer –
(c)

04. The preamble of the Constitution of India was amended by –

[PSC. Miscellaneous (prelim) ´97]

(a) 24th amendment
(b) 44th amendment
(c) 42nd amendment
(d) 61st amendment

Answer –
(c)

05. The five features of the Indian state system: Which of the features sovereign socialist secular, democratic, republican was incorporated through the 42nd Amendment of 1975?

[P. S. C. Miscellaneous (prelim) 05, w. B. C. S. (Prelim) 01]

(a) Sovereign, socialist
(b) Socialist, secular
(C) Secular, democratic
(d) Democratic Republic

Answer –
(b)

06. In which year, the term socialist was added to the preamble of the Indian Constitution?

[PSC Miscellaneous (Prelim) 08 PSC Clerkship (Prelim) 03]

(a) 1952
(b) 1976
(C) 1950
(d) 1978

Answer –
(b)

07. According to the preamble of the Indian Constitution, India is a –

[WBCS. (Prelim) 08]

(a) Sovereign Democratic Republic
(b) Socialist Democratic Republic
(c) Sovereign socialist secular democratic republic
(d) United States Democratic Republic

Answer –
(c)

08. India is a secular state. It means –

[PSC. Miscellaneous (Prelim) 04]

(a) Godless state
(b) Compassionate in all religions
(c) Anti-religious
(d) Neutral to all religions

Answer –
(d)

09. In which case does the Supreme Court rule that the preamble is not part of the Constitution?

(a) Berubari case
(b) Golaknath case
(c) Keshbananda Bharati case
(d) Minerva Mills case

Answer –
(a)

10. The concept of freedom, equality and brotherhood mentioned in the preamble of the Indian Constitution has been adopted on the inspiration of which of the following historical events?

(a) The French Revolution
(b) The Russian Revolution
(C) The glorious revolution of England
(d) American freedom struggle

Answer –
(a)

11. Who was the Prime Minister of India when the preamble of the Indian Constitution was amended?

[UPSC (Prelim) 02]

(a) Mrs. Indira Gandhi
(b) Chowdhury Charan Singh
(c) Murajji Desai
(d) Gulzarilal Nanda

Answer –
(a)

12. What is the correct meaning of the word sovereign?

(a) Free from foreign control
(b) Free from internal control
(C) Free from boundary disputes
(d) Out of the control of any international organization.

Answer –
(a)

13. The terms ‘socialist’ and ‘secular’ were included in the preamble of the Indian Constitution.

[WBCS. (Prelim) 11]

(a) by the 24th Amendment
(b) by the 42nd Amendment
(c) by the 43rd Amendment
(d) by the 44th Amendment.

Answer –
(b)

14. What kind of justice is mentioned in the preamble of the Indian Constitution?

(a) Social
(b) Economic
(c) Political
(d) All of the above

Answer –
(d)

15. In which case the Supreme Court has reversed its earlier judgment to the effect that the preamble is a part of the Constitution of India?

(a) Berubari case
(b) Golaknath case
(C) Keshbananda Bharati case
(d) Minerva Mills case

Answer –
(c)

16. Reading the preamble of the Indian Constitution, one can get a clear idea about which of the following?

[PSC Clerkship (Prelim) ’96]

(a) The nature of the Indian political system
(b) India’s ideals and goals as a state
(c) In what year was the Constitution of India adopted?
(d) India’s foreign policy.

Answer –
(b)

17. The characteristics of a socialist state are –

(a) There shall be no private enterprise or private ownership in the economic sphere of the State
(b) The economic sphere of the State shall be fully controlled by the State.
(c) The sources of production shall be state-owned and the State shall manage and regulate the distribution of manufactured goods.
(d) All of the above.

Answer –
(d)

18. Which country in the world was the first to include ‘preamble’ at the beginning of their constitution?

(a) United States
(b) Great Britain
(c) Ireland
(d) Sweden.

Answer –
(a)

19. In what year was the phrase Socialist and Secular added to the preamble of the Indian Constitution?

(a) 1952
(b) 1976
(c) 1950
(d) 1978

Answer –
(b)

20. The preamble of the Indian Constitution calls India a secular state. The significance of this is –

[P.Sc. Clerkship (Prelim) 04]

(a) Prohibition of religious worship.
(b) The state sponsors different religions.
(c) The State assumes that religion is a matter for the citizen and that there is no discrimination on the basis of religion.
(d) None of the above is correct.

Answer –
(c)

21. The main features of a democratic state are –

(a) The administrative head of state shall be directly elected by all state’s adult citizens.
(b) The administrative head of state shall be directly or indirectly elected by all state’s adult citizens.
(c) The administrative head of state shall be elected directly or indirectly by all adult citizens of the state and for a fixed term.
(d) A government directly or indirectly elected by all adult citizens of the State irrespective of race, religion, caste, gender shall govern the State.

Answer –
(d)

22. Which of the following information is correct?

(a) Multiple countries in the world are democratic but not republican.
(b) Multiple countries in the world are republican but not democratic.
(C) Multiple countries in the world are republics as well as democracies.
(d) All the above.

Answer –
(d)

23. When the Constitution of India came into force, what kind of state was India referred to as a proponent of the Constitution?

(a) Sovereign Democratic Republic
(b) Socialist Democratic Republic
(c) Sovereign socialist secular democratic republic
(d) United States Democratic Republic.

Answer –
(a)

24. Who is known as the spirit of the Indian Constitution?

[PSC. Food Inspector ‘06]

(a) Guidelines for governing the state
(b) The preamble of the Indian Constitution
(c) Fundamental rights
(d) None of the above.

Answer –
(b)

NamePreamble of Indian Constitution MCQ PDF
SubjectIndian Polity
File TypePDF
File Size2.8 MB
PriceFree (Rs. 29 soon)
ExamsUPSC IAS PCS State PSC NDA Railway, Banking SSC CDS WBCS, Etc.

Suggested MCQs from Indian Polity
[MCQ] Sources of Indian Constitution PDF
History of Constituent Assembly and Constitution Writing
State Council of Ministers – Indian Polity
Photo of author

About Author: SAM

Hi, I am SAM, State Added (WB) Lecturer in Physics at a College by profession, Part-time blogger by passion, and founder of gkanswer.in. Love to design websites, started blogging in 2013 and still learning.

Leave a Comment